BRAMS

Salta la navegació

Navegació

Premsa

“Les consultes ciutadanes han ajudat a situar l'independentisme al llindar de la majoria social”

“Jo interpreto les abstencions com una acceptació del que digui la majoria”

El cantant de Brams Francesc Ribera, ‘Titot', a Girona Foto: JORDI SOLER / ARXIU.
1

Evidentment Francesc Ribera, conegut com a Titot, va votar pel sí en la consulta de Berga del 13-D i ha participat activament al moviment.

Quins arguments va tenir el seu vot per la independència?

Uf... Ja ni m'ho plantejo. Els que som independentistes de llarga trajectòria aquesta reflexió la vam fer vint anys enrere. Per resumir-ho, vaig votar que sí perquè crec que les nacions tenen dret a l'autodeterminació.

Què diu als independentistes que creuen que les consultes no serviran per res?

Que mirin la relació de forces entre Catalunya i Espanya fa tres anys i la d'ara. Això ha ajudat a acabar de treure de la marginalitat l'independentisme i a situar-lo al llindar de la majoria social. Per tant, és possible que no tingui un efecte jurídic immediat, però sí que serveixen, i molt. Ara tothom sap que volem fotre el camp d'Espanya...

I què diu als no-independentistes que diuen que els resultats de les consultes no es corresponen amb la realitat?

Doncs que haguessin anat a votar. Si no, s'ha d'acceptar el resultat. Jo interpreto les abstencions com una acceptació del que digui la majoria.

Després de dos anys de feina del moviment, quin resultat
polític espera de la consulta
de Barcelona?

Espero que sigui la sentència definitiva d'un poble que s'ha expressat davant d'una pregunta que hi era i que no ens volien fer. Si l'Estat no vol fer la pregunta, el poble se la farà ell mateix. I el poble sempre està legitimitat per prendre les iniciatives que cregui convenients.

El dubte serà, però, la participació en una ciutat tan gran.

Aquest era el motiu de fer Barcelona com a traca final de les consultes. Dos anys després d'Arenys de Munt, és difícil mantenir la força. Però jo crec que estarà per sobre del que
tothom espera.

L'endemà de la votació de Barcelona, quin és el pas següent?

És imprevisible. Les consultes precisament han funcionat perquè no formaven part del full de ruta de cap partit polític. Si tot hagués estat preparat, no haguessin aconseguit el mateix grau de complicitat i cohesió. Ara cal explicar al món que volem decidir el model de relació amb Espanya i tornar a posar la nostra sobirania al mapa.

Francesc Ribera, Titot, (Berga, 1967) torna ara als escenaris amb un nou disc de Brams, per celebrar els vint anys de la creació del grup. Ha estat músic i cantant en diferents projectes i també és l'autor del llibre Entestat en la independència: raons de la meva militància a la CUP.

TWITTER


©2014 BRAMS
Allotjat a Xadica